Höðr

Teoksen valmistumisvuosi:

2023

Koko:

A4

Teoskuvaus:

Höðr on Odinin poika ja Baldrin kaksoisveli. Baldr oli kaikista jumalista kaunein ja kaikki rakastivat tätä, mutta Höðr syntyi sokeana, eikä tämän takia voinut usein liittyä muiden jumalten hauskanpitoon.
Vaikka kaikki rakastivat Baldria hän näki enneunia omasta kuolemastaan ja maailmanlopusta. Tästä johtuen Baldrin äiti Frigg siunasi poikansa vahingoittumattomuudella, jonka voisi läpäistä vain misteli kasvi. Viekas Loki sai tietää tästä heikkoudesta Baldrin vahingoittumattomuudessa ja teki nuolen mistelin oksasta.
Jousen ja nuolen hän antoi Höðrille ja yllytti tätä osallistumaan muiden jumalten keksimään leikkiin, jossa testattiin Baldrin vahingoittumattomuutta heittelemällä erillaisia esineitä ja aseita tätä kohti. Loki auttoi Höðriä tähtäämään kohti Baldria ja antoi tämän ampua veljensä kuoliaaksi.
Samaan aikaan jättiläinen Rindr synnytti Odinille pojan nimeltään Váli, joka yhden yön ikäisenä etsi Baldrin surmaajan käsiinsä ja kosti Höðrille veljensä surman tappamalla tämän. Baldr ja Höðr kuitenkin palaavat maailmanlopun jälkeen hallitsemaan Ragnarökin jälkeistä maailmaa yhdessä.

"Minä näin Baldrille,
Odinin pojalle,
veristyneelle jumalalle,
varatun kohtalon:
näin, miten kohosi
tasankojen ylle
hentoinen, kaunis
mistelikasvi.

Se oksa juuri,
näöltä niin ohut,
oli murheen ase,
Höðr sen ampui.
Baldrin veli
viipymättä syntyi,
yön vanhana taisteli
Odinin poika.

Hän ei käsiään pessyt,
ei sukinut päätään,
ennenkuin sai roviolle
Baldrin surman;
mutta Fensalirissa
Frigg itki
Valhöllin tuskaan —
joko tiedätte vai ette?"

-Näkijättären Ennustus
EddanJumalrunot

Scroll to Top