Riimukivet

Teoksen valmistumisvuosi:

2023

Koko:

A4

Teoskuvaus:

Riimukivet ovat kehittyneet pystykivistä, joita on kautta aikojen pystytetty haudoille, muistomerkeiksi ja teiden varsille eri puolilla Eurooppaa. Riimutekstejä kiviin alettiin kirjoittaa pian riimukirjoituksen synnyttyä eli ajanlaskumme ensimmäisinä vuosisatoina. Riimukivien alkuperäinen tarkoitus on ollut maaginen ja niillä on suojattu hautoja haudanryöstäjiltä.
Kivien luonne tosin muuttui viikinkiretkien alkaessa 800-luvulla, kun niihin alettiin kaivertaa muisto tekstejä kaatuneiden muistoksi. Kivien kuville ominaisia piirteitä ovat pelkistetyt eläinhahmot ja pitkät kiemuraiset käärmeet, joita koristaa riimukirjoitus. Ihmishahmot eivät ole riimukivissä yhtä yleisiä, kuin eläimet, mutta kristinuskon levittyä pohjolaan niiden lisäksi ristejä ja rukouksiakin alkoi ilmaantua riimukiviin.
Riimukirjoituksen osaavat kivenhakkaajat ovat olleet ensimmäisiä nimeltä tunnettuja pohjoismaisia taiteilijoita. Tekijän nimi löytyy useasta sadasta riimukivestä. Useimmat ovat hakanneet tiedettävästä vain yhden kiven, mutta joukossa on useamman teoksen tehneitä ammattilaisia, joiden kädenjäljen voi nähdä kymmenissä muissa signeeraamattomista töissä.

Scroll to Top