Thor ja Hrungnir

Teoksen valmistumisvuosi:

2023

Koko:

A4

Teoskuvaus:

Kerran Odin ratsasti hevosellaan Sleipnirillä jättiläisten maille ja saapui jättiläisistä vahvimman, Hrungnirin, luokse. Jättiläinen kysyi tulijalta kuka tämä oikein oli, kun saapui ratsastaen läpi ilman ja veden, siivekäs kultakypärä päässään. Hän totesi myös, että muukalaisella oli ihmeellisen hieno ratsu. Odin löi jätin kanssa vetoa, ettei jättiläisten mailla olisi Sleipnirin veroista hevosta. Hrungnir myönsi, että Sleipnir oli kyllä hyvä hevonen, mutta väitti, että hänellä itsellään olisi nopeampi hevonen Gullfaxi. Jättiläinen sai pian tarpeeksi Odinin kerskailusta ja päätti maksaa hänelle rehentelyn.
Hrungnir nousi Gullfaxin selkään ja lähti ratsastaen jahtaamaan Odinia takaa, mutta Sleipnir oli Gullfaxia nopeampi. Raivon sokaisemana Hrungnir ajoi Odinia takaa aina sodanjumalten maille asti. Kun jätin raivo laantui Odin houkutteli häntä saliinsa, Valhallaan, juomaan olutta. Päissään jättiläinen alkoi kerskailla ja jopa haastoi Thorin kaksintaisteluun. He kohtaisivat jättiläisten ja jumalten maiden rajalla, Kivitarhoilla.
Hrungnir palasi kotiinsa varustautumaan taisteluun ja kertoi muille jättiläisille kaksintaistelusta. Kun muut jättiläiset kuulivat Hrungnirin kertomuksen he tajusivat tilanteen vakavuuden. Hrungnir oli jättiläisistä vahvin: hänen kilpi, sydän ja kallo olivat kiveä, mutta aseena hänellä oli hiomakivi. Edes hän ei yksin olisi tarpeeksi vahva voittaakseen Thoria, joten jättiläiset päättivät tehdä savesta valtavan jättiläisen, joka iskisi pelkoa jopa Odinin pojan sydämeen. He eivät tosin löytäneet saviselle jätilleen kunnollista sydäntä, joten he antoivat tälle tamman sydämen. Tälle jätille annettiin nimeksi Mökkurkálfi.
Thor arveli jättiläisiltä petosta, joten hän otti mukaansa palvelijansa Thjálfin. Kivitarhoille päästyään Thjálfi kohtasi Mökkurkálfin. Koska savisella jättiläisellä oli tamman sydän se oli arka ja Thjálfi sai helposti hakattua siltä jalat alta. Thor kohtasi Hrungnirin ja heitti vasaransa, Mjölnirin, kaikella voimallaan kohti jätin kalloa. Hrungnir koetti pysäyttää vasaraa hiomakivellään, mutta se halkesi kahtia ja Mjölnir murskasi jätin kallon pieniksi muruiksi. Hiomakiven palanen tosin iskeytyi Thorin otsaan ja Thor jäi kaatuneen Hrungnirin jalan alle puristuksiin.
Thjálfi koetti auttaa isäntäänsä, mutta ei ollut tarpeeksi vahva nostaakseen Hrungnirin jalkaa Thorin päältä. Pian muut jumalat tulivat apuun ja Thorin toinen poika, kolme yötä vanha Magni, nosti jättiläisen jalan isänsä päältä. Thor lupasi tästä teosta pojalleen Hrungnirin hevosen Gullfaxin.

"Harbardr lausui:

"Hrungnirin kuoleman jälkeen
et kohdannut kovempaa miestä."

Thor lausui:

"Sinä annat tietää,
että Hrungnir-ottelun tunnet.
Sen korskean jätin kallo
oli kovaa kiveä vallan,
mutta sainpa hänet kumoon
ja eteeni kaasin."

-Harbardrin Laulu
Eddan Jumalrunot

Scroll to Top