Gudrunin ja Brynhildrin riita

Teoksen valmistumisvuosi:

2022

Koko:

A4

Teoskuvaus:

Kun Sigurd auttoi ystävänsä Gunnarin voittamaan Brynhildrin sydämen, Gunnar lupasi tälle vaimoksi siskonsa Gudrunin joka oli Brynhildrin tavoin valkyyria. Sigurd ja Gudrun menivät ennen pitkää naimisiin ja asettuivat asumaan Gunnarin ja Brynhildrin kanssa samaan kotiin. Kuninkaina kuninkaiden talossa.

"Eräänä päivänä he menivät kylpemään Reinvirtaan, ja silloin Brynhildr kahlasi kauemmaksi jokeen. Gudrun kysyi mitä se merkitsi.
Brynhildr sanoi:"Miksi minä tässä asiassa pitäisin sinua vertaisenani, kun niin ei ole muussakaan? Olen arvellut, että minun isäni oli mahtavampi kuin sinun, ja minun mieheni on suorittanut monia urotöitä ja ratsastanut palavan tulen halki, kun taas sinun miehesi oli kuningas Hjalprekrin orja."
Gudrun vastasi vihoissaan:"Tekisit viisaammin, kun olisit vaiti etkä moittisi minun miestäni. Sillä kaikkihan sanovat, ettei tähän maailmaan ole syntynyt miestä, joka missään suhteessa olisi hänen veroisensa. Eikä sinun sovi häntä moittia, sillä hän on sinun ensimmäinen miehesi, ja hän se tappoi Fafnirin ja ratsasti tulen halki, kun sinä luulit häntä kuningas Gunnariksi. Ja hän nukkui sinun vieressäsi ja otti kädestäsi Andvaranautr-sormuksen, ja tässä sinä sen nyt tunnet."
Brynhildr katsoi silloin sormusta ja tunsi sen. Hän kalpeni kuin kuollut. Brynhildr lähti kotiin eikä puhunut sanaakaan koko iltana.
Seuraavana aamuna naiset istuivat huoneessaan, ja Brynhildr oli vaitelias. Silloin sanoi Gudrun:"Ole iloinen Brynhildr. Meidänkö puheistamme olet pahoillasi? Vai mikä estää sinua olemasta iloinen?"
Brynhildr vastasi:"Kysy vain semmoista minkä tietäminen on sinulle hyväksi. Se sopii suurmiesten vaimolle. Ja hyvä on hyvästä iloita, jos kaikki käy toivon mukaan."
Gudrun sanoi:"Vielä on varhaista siitä kerskata, ja tässä on jotakin enteellistä. Mitä sinulla on minua vastaan? En ole koskaan tehnyt sinulle mitään pahaa."
Brynhildr sanoi:"Saat maksaa sen, että sinulla on Sigurd, enkä minä suo sinun iloita hänestä ja kaikesta siitä kullasta."
Gudrun vastasi:"Sinä olet paremmissa naimisissa kuin ansaitset. Sinun kopeutesi saa huonon lopun, ja siitä tulee moni kärsimään."
"Minä olisin tyytyväinen", sanoi Brynhildr, "ellei sinun miehesi olisi parempi kuin minun."
Gudrun vastasi:"Sinulla on niin mainio mies, että on epävarmaa, kumpi kuningas on ylempi, ja on runsaasti rikkautta ja valtaa."
Brynhildr vastasi:"Sigurd tappoi Fafnirin, ja se on enemmän arvoista kuin kuningas Gunnarin koko valtakunta," niinkuin runossa on sanottu:

Sigurd löi käärmeen,
koskaan ei
maailman aikana
se urotyö kuihdu.
Veljesi ei rohjennut
ratsastaa liekkiin
eikä tunkea
tulen läpi."

Gudrunin ja Brynhildrin riita
Völsungasaga luku 30.

Scroll to Top